Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hippi szabadság
  2009-07-02 12:28:24, csütörtök
 
   
 

S. Miklósnak és S. Gergelynek

Kozmosz Könyvek
Egyetemi Nyomda 1985.
Felelős vezető: Sümeghy Zoltán
(Ezt a könyvet 1995-ben kezdték ismételni, mely folyamatosan történt az ötvenes évektől tisztuló beat-hippi-punkrációsoknál, az egészségügy és szociális hálózat változtatásával.)


A szabadság, mint vágykép, mint az egyéni, a csoportot, a közösséget, a társadalmat, a világot megváltó eszményi állapot bukkan fel újra meg újra a mozgalom dokumentumaiban. A szabadság fogalma meghatározás helyett ugyanúgy költői metafora, mint a "krómvilág", a "plasztikvilág", de a részletek ezért is valóságosak.

A hippit a rendelkezésre álló szabadságmennyiség folyamatos csökkentése és álsága hajtja ki a társadalomból.

Szükségszerűnek tekinhető, hogy a hippimozalom Amerikában született meg. A hatvanas években az USA nemcsak a világ nyugati felének vezető hatalma, a fejlett késő kapitlizmus mintaállama, de az államstruktúráját, szavazati és parlamentáris rendje jogszolgáltatását, a legnagyobb város és a legkisebb település azonosan szabadelvű szerkezetét és létkörét százötven éve ámultan ismerték meg és foglalták írásba, követendő példaként az európai utazók. Tocqueville máig is érvényes könyvében rögzítette a klasszikus polgári demokrácia amerikai ínintáját: költői sorában magyar beszámolót is olvashatunk Bölöni Farkas Sándor útirajzba ágyazott társadalomképét.

Százötven év alatt az amerikai demokrácia lényege megszűnt, vagy másra cserélődött, formális szerkezete azonban változatlan maradt. A születő, kialakult alkotmányos kereteit megteremtő USA is osztályállam volt, de a nemzetté válás hőskorában a társadalmi osztályok részint közelebb voltak egymáshoz, részint ellentétes érdekeiknél fontosabbnak bizonyultak a közös érdekek. Lincoln és Jefferson korának államot teremtő, országot berendező polgárságából a XX. század második felére a modern világ leggazdagabb, leghatalmasabb burzsoáziája lett, a Böloni Farkas Sándor látta egyenlőség társadalmából pedig - a formális demokrácia, a kétpárrtrendszer változatlan keretei között - kortársunk, az amerikai állammonopolista rendszer.

Az elllentmondást fokozza, hogy a mai USA minden hivatalos intézménye büszkén idézi őseit. Az amerikai ifjúság egymást követő nemzedékei az elemi iskolától az egyetemig tanulják a szabadelvű amerikai demokrácia hagyományainak, a hagyományok rendületlen továbbélésének legendáriumát. És az amerikai ifjúság egymást követő nemzedékei csalódnak, kiábrándulnak, hátat fordítanak, amikor - a felnőtté válás állomásain - tapasztalatilag szembesíthetik a mítoszt a valósággal. Ezért, hogy a hippiszövegekben annyi a vád és a goromba gúny a nevezetes amerikai kétpártrendszerről és a mindenkori - állítólag a földkerekség legdemokratikusabb módján megválasztott és hatalomban ellenőrzött - amerikai elnökről. Johnson és Nixon válogatot díszítő jelzők keretében a pokol földre küldött ügynökeként jelenik meg a hippiszövegekben, s nem a két volt elnököt kívánjuk szebbre festeni, ha a (talán tárgyilagos) távolból úgy sejtjük: ekkora körítést nem érdemelnek, alakjuk, szerepük - mint a hippivélekedés annyi más tárgya - erősen eltúlzott. Azóta a Watergate-ügy s Nixon bukása bizonyította be a mindenkori amerikai elnök hatalmának és kötöttségének arányát, amely sokkal bonyolultabb, semhogy az elnök neve elé írt "disznó"-val vagy más obszcén-infantilis jelzővel magyarázni lehessen. A hippivélemény csak alanyi igazságot fejez ki: a szabadságcsökkentést az államszerkezet szabja ki, ezt az államszerkezetet viszont "a legnagyobb disznó", az elnök testesíti meg és jelképezi.

Az amerikai fiatlkorú, akiből hippi lesz, úgy érzékeli, attól a perctől kezdve, hogy öntudata ellenőrzi és megmagyarázni képes az őt körülvevő világ elemeit, szabadságában korlátozva van. Korlátozza a család, az iskola, az állam. A hippi úgy érzi, az amerikai állampolgár - de totálissá tágítva: az állampolgár világszerte - álszabadságban él, s ez rosszabb, mint a nyílt, tételes szabadságkorlátozás. Rosszabb, mert hamis, üres konvekciókhoz igazodik, rosszabb, meret manipulatív. A hatalom a szabadság állapotát ígéri, bizonyos mennyiségű szabadságjogokat biztosít, s az alaki szabadság keretei között fehér egérként tereli, használja, irányítja az emberi egyedet.

Ebből az álszabadságból lép át a hippi az önmaga és csoportja által megteremtett totális szabadság világába. Ahol egyetlen, alapvető szabály uralkodik: "Tedd azt, ami kedvedre való. És ni csinálj olyat, ami nincs kedvedre!"

A hippii - mint egyed és mint önkéntes csoporttag - a szabadságot a tökéletes egyenrangúság állapotában éli át. A hippiközösségben mindenki annyit ér, amennyi, mindenki egyszerre nagy és kicsi. A XX, század történetében - igaz, létezésének rövid időszakában - a fölé- és alárendeltség, a vezető és vezetettek ellentmondását ilyen egyszerűen oldotta meg. A hippiközösségeknek sosincs teljhatlamú irányítója. Időleges, megosztott hatáskörű vezetői vannak csupán: a közösség valamely tagja valamely területen képzettebb, rátermettebb a többieknél, s ilyenkor ő irányít.

A hippi tehát megteremtette a maga totális szabadságát. Senki, semmi sem korlátozza. Munkát végez, elmélkedik, szerelmeskedik, gyermekeket nevel. Egyszerre magányos és közösségi lány, s mindig abban az arányban, ahogy pillanatnyi kedve helyesnek ítéli. Ebben a paradicsomi szabadságban valami egyetemesre törekszik a hippiegyed és a hippiközösség.
 
 
0 komment , kategória:  Beat, Hippi, Punk, Rock  
Címkék: szabadságjogokat, kétpárrtrendszer, állammonopolista, hippiközösségben, államszerkezetet, hippiszövegekben, társadalomképét, dokumentumaiban, szükségszerűnek, változtatásával, punkrációsoknál, tapasztalatilag, elllentmondást, szembesíthetik, álszabadságból, továbbélésének, álszabadságban, leghatalmasabb, államszerkezet, hippivélekedés, ellentmondását, hagyományainak, szerelmeskedik, plasztikvilág, egyenrangúság, rendelkezésre, szabadságában, parlamentáris, hippivélemény, kötöttségének, megválasztott, megmagyarázni, alárendeltség, társadalomból, kiábrándulnak, legendáriumát, könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, világot megváltó, mozgalom dokumentumaiban, szabadság fogalma, részletek ezért, rendelkezésre álló, hippimozalom Amerikában, hatvanas években, világ nyugati, fejlett késő, legnagyobb város, legkisebb település, európai utazók, klasszikus polgári, amerikai demokrácia, Kozmosz Könyvek, Egyetemi Nyomda, Sümeghy Zoltán, Bölöni Farkas Sándor, Böloni Farkas Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes délutánt kívánok  Png cica  Hiányzik  A jó emberek mindig szépek mar...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  George Byron - Ahogy itt jár -...  Radikális szeretet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Albert Einstein gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Nevem  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem méltó hozzád  Kövesd a cowboyt!  Mindig jusson idő nevetni  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Fekete István - Akác  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Németh László tollából  Akarat  Hiányzik  Garai Gábor - Takarítás  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png virág  Lóhere  Png kutya  A sors  Zilahy Lajos gondolata  Png virág  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  A sors  Akik bántanak téged  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Csak a fogyatkozás látható  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png nő  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Png nő  Akik bántanak téged  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg... 
Bejegyzés Címkék
könyvet 1995-ben, ötvenes évektől, világot megváltó, mozgalom dokumentumaiban, szabadság fogalma, részletek ezért, rendelkezésre álló, hippimozalom Amerikában, hatvanas években, világ nyugati, fejlett késő, legnagyobb város, legkisebb település, európai utazók, klasszikus polgári, amerikai demokrácia, nemzetté válás, társadalmi osztályok, közös érdekek, modern világ, formális demokrácia, kétpárrtrendszer változatlan, amerikai állammonopolista, elllentmondást fokozza, amerikai ifjúság, elemi iskolától, egyetemig tanulják, szabadelvű amerikai, hagyományok rendületlen, felnőtté válás, hippiszövegekben annyi, goromba gúny, nevezetes amerikai, pokol földre, hippivélekedés annyi, mindenkori amerikai, elnök neve, hippivélemény csak, államszerkezet szabja, államszerkezetet viszont, legnagyobb disznó, elnök testesíti, amerikai fiatlkorú, perctől kezdve, amerikai állampolgár, állampolgár világszerte, szabadság állapotát, alaki szabadság, emberi egyedet, tökéletes egyenrangúság, hippiközösségben mindenki, közösség valamely, hippi tehát, maga totális, paradicsomi szabadságban, szabadságjogokat, kétpárrtrendszer, állammonopolista, hippiközösségben, államszerkezetet, hippiszövegekben, társadalomképét, dokumentumaiban, szükségszerűnek, változtatásával, punkrációsoknál, tapasztalatilag, elllentmondást, szembesíthetik, álszabadságból, továbbélésének, álszabadságban, leghatalmasabb, államszerkezet, hippivélekedés, ellentmondását, hagyományainak, szerelmeskedik, plasztikvilág, egyenrangúság, rendelkezésre, szabadságában, parlamentáris, hippivélemény, kötöttségének, megválasztott, megmagyarázni, alárendeltség, társadalomból, kiábrándulnak, legendáriumát, polgárságából, konvekciókhoz, hippiközösség, társadalmából, megteremtette, bonyolultabb, meghatározás, osztályállam, burzsoáziája, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 51 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 8590
  • e Hónap: 14831
  • e Év: 67097
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.